2017 könyvekben

2017 az olvasásról szólt - ez volt az első teljes évem egyetem után, amikor végre nem kellett izgalmasabbnál izgalmasabb tankönyveket és...

2017 az olvasásról szólt - ez volt az első teljes évem egyetem után, amikor végre nem kellett izgalmasabbnál izgalmasabb tankönyveket és tudományos értekezéseket olvasni. Goodreadsen minden évben be lehet állítani, hogy hány könyvet szeretnénk elolvasni - én 15-öt gondoltam reálisnak az év elején, az év végére pedig sikerült 30-at kiolvasnom. :) Sokat számított az is, hogy minden nap metróztam, így mindig volt egy órám az éppen aktuális könyvemre - szeptember óta viszont nem tömegközlekedem, kevesebbet is olvasok - de hogy mennyit sikerül, az majd 2018 végén kiderül. :)

A 2017-es olvasmányaim nagyjából időrendi sorrendben:

Philippa Gregory - Wideacre, The White Queen
 Kate Atkinson - A God in Ruins
 Diana Gabaldon - Outlander, Dragonfly in Amber, Voyager, Drums of Autumn
 Charlie N. Holmberg - The Paper Magician, The Master Magician, The Glass Magician
 Kiera Cass - The Selection, The Elite, The One
 Margaret Atwood - The Handmaid's Tale
 Curtis Sittenfeld - Eligible
 Trisha Ashley - Creature Comforts
 Böszörményi Gyula - Leányrablás Budapesten, A Rudnay-gyilkosságok, Beretva és tőr, Ármány és kézfogó, Bitó és borostyán, Nász és téboly
 Laura Barnett - Greatest hits
 Marissa Meyer - Cinder, Scarlet, Cress, Fairest, Winter, Stars Above
 Ugron Zsolna - Erdélyi menyegző

 

Már nagyon régóta szinte csak angolul olvasok (a fordítások zavarnak, mert sokszor "hallom" az eredeti szöveget), de 2017-ben elég sok magyar könyvet olvastam, és legalább ugyanennyit szeretnék majd idén is magyarul olvasni. Az évet Philippa Gregory első regényével indítottam; a Wideacre egy  olyan könyv, ahol az embernek szabályos időközönként meg kellett állnia és megkérdeznie magától, hogy most még is mi a jó büdös fenét olvasott, mert ez a könyv bizony elég... érdekes. A főszereplő a világ egyik legunszimpatikusabb főszereplője: hidegvérű, számító, gonosz -  egy pillanatig nem tudtam sajnálni, de alig vártam, hogy kiderüljön, milyen sorsra jut. Izgalmas könyv volt, de csak Trónok harcán edzett olvasóknak ajánlom, mert eléggé 18+-os. Ezt követte A God in Ruins, ami egy csodálatos és szomorú könyv a második világháborúról és az utána következő generációk életéről. Ezután következett egy négy hónapos Outlander-periódus - a könyvekről és a sorozatról is készül egy bejegyzés, csak még be kell fejeznem a harmadik évadot. Röviden csak annyit, hogy az első két kötetet imádtam, a harmadikat és a negyediket nem - annyira nem, hogy igazából nem is érdekel a folytatás. 

 

Az Outlander után még két sorozatot is kiolvastam - a Papírmágusról már írtam is, a The Selection trilógia pedig igazi nyaralós olvasmány volt, három nap alatt be is fejeztem. A YA könyveket a A szolgálólány meséje követte (ezt egyetemen nekem miért nem kellett olvasni?) - sajnos a HBO-s sorozatot még nem láttam, de nagyon szeretném megnézni. A következő  könyvem, az Eligible, egy Büszkeség és balítélet feldolgozás volt - könnyed, vicces, remekül kitalált történet, ha szeretitek Jane Austent, ajánlom figyelmetekbe. Nagyon tetszett, ahogy az író átültette ezt az angol klasszikust a 2000-es évek Amerikájába. Persze semmi egetrengetőt nem szabad várni tőle, de nagyon szellemes és humoros olvasmány volt, én nagyon jókat nevettem rajta. 
Nyáron fedeztem fel Böszörményi Gyula sorozatát, az Ambrózy báró eseteit - két bejegyzés is született a sorozatról (itt és itt), szóval itt csak álljon annyi, hogy köszönöm, imádtam őket, legyen még folytatás, csókolom. Szülinapomra megkaptam Laura Barnett (ő írta a The Versions of Us-t /Variácók egy párra/, ami az egyik kedvencem) új könyvét, a Greatest hits-et, ami egy csodálatosan megírt regény, de én napokig teljesen lehangolt voltam utána. 

 

Az évet az eddigi legjobb YA sorozattal zártam - Marissa Meyer Holdbéli krónikái (The Lunar Chronicles) zseniálisak voltak, pedig én már megcsömörlöttem a disztópikus/fantasy YA regényektől. Ez a sorozat viszont teljesen más volt; gyors egymásutánban olvastam a könyveket, annyira tetszett a világ, amit az írónő teremtett. Mindegyik kötetet egy-egy klasszikus mese feldolgozása, és bár emiatt viszonylag könnyen ki lehet következtetni a végét, szerintem mindvégig nagyon izgalmas és fordulatos volt. A kedvencem részem a Fairest volt, ami igazából csak egy kiegészítő rész, és a sorozat főgonoszának az előtörténete - egy YA sorozattól nem számítottam egy ennyire szívbemarkoló történetre. Nagyon ajánlom. :) Az év utolsó könyve pedig az Erdélyi menyegző lett - vérszemet kaptam, amikor láttam, hogy már csak egy hiányzik ahhoz, hogy 200%-osan teljesítsem a kihívást, így ezt kaptam le a polcról otthon. Érdekes és olvasmányos könyv volt, az írónő stílusával azonban meg kell barátkozni az elején (illetve én szorgasan Wikipédiáztam is, mert már egyáltalán nem emlékszem, hogy mi újság volt ezekkel az erdélyi fejedelmekkel). Határozottan tetszett, majd kiveszem a könyvtárból a folytatást is.

 

Volt egy pár könyv is, ami nem igazán jött be, ilyen volt Philippa Gregory White Queenje - elolvastam, nem hagyott mély nyomot bennem. Ugyanez igaz a Creature Comforts című könyvre. Valami romantikus/kutyamenhelyes történet volt, egy angol városkában játszódott, de már nem sokra emlékszem belőle. Kettő könyvet is félbehagytam: a Gathering of Shadowsnak még adok egy újabb esélyt - pont a Drums of Autumn után kezdtem el olvasni, és szerintem csak azért nem tetszett, mert nagyon mérges voltam a negyedik Outlander kötetre. Nagy boldogan belekezdtem az Essex Serpentbe is, de a vontatottsága miatt nem jutottam el a 100. oldalra sem.

Összességében szerintem remek könyveket olvastam tavaly (Outlander, Ambrózy, Cinder), nekik bérelt helyük lesz a könyvespolcomon, és a jövőben biztosan újra fogom olvasni őket (és szegény gyerekeimmel is el fogom olvastatni őket, muhaha). :)

Ti mit olvastatok 2017-ben?
📚📚📚


You Might Also Like

0 comments